Sayısız Mağduru Yakalayan Korkunç Tinder Aldatmacası

Bu Yazıyı 4 dakikada okuyabilirsiniz.

Profilleri diğer herhangi bir üye profili gibi fakat sizi kandırmak ve şantaj yaparak paranızı almak için özenle oluşturulmuşlar.

Bir Buluşmada Nasıl Güvende Olunur?

Şu an itibarıyla, insanlar genellikle şüpheli bir bağlantı gönderilmesi, resim veya bilgi içermeyen bir profille iletişim kurulmaması gibi konularda açık bildirileri içeren Tinder gibi buluşma sitelerinden gelen dolandırıcılıkların farkındalar.

Kullanıcıların çoğu bu apaçık göze çarpan dolandırıcılık girişimlerini görmezden gelirler ancak bazı profilleri kolay çözmek mümkün değildir.

 Bunun sebebi sizinle mesajlaşanların otomatik botların olmamasıdır. Sizinle mesajlaşanlar,  Tinderdaki sahte profillerini oluşturmak için ciddi gayret harcamış,  herhangi bir potansiyel flörtten farksız görünen gerçek kişilerdir.

Video veya Fotoğraf istismar mağdurlarına yardımcı olan bir online içerik kaldırma uzmanı olan Serkan Abay, www.ekoruma.com.tr ‘e bu profillerin kurbanlarını hedeflemek için dikkatli bir şekilde oluşturulduğunu söyledi ve devam etti;

 “Bu insanlar ev ödevlerini yapıyorlar, hangi yaş gruplarının Tinder gibi uygulamaları kullandığını görmek için demografiye bakıyorlar, dolayısıyla doğru insanları hedef alabiliyorlar.”  dedi.

Biriyle eşleşiyorlar ve biraz sohbet ettikten sonraki aşamada birbirlerine telefon numaralarını veriyorlar, mesajlaşıyorlar ya da birbirlerine müstehcen fotoğraflar ve videolar atıyorlar.

Bu belki 1 veya iki gün sürüyor ve sonra aniden ; “Bana 2000 $ gönder yoksa bunu internette yayınlarım” Eğer soy isminize kadar biliyorsa ; “ Bunu sosyal mecralardan tüm akrabalarına yollarım” gibi tehditlerde bulunuyorlar.

Tinder Dolandırıcılığı

Bu belki sizin daha önce de duyduğunuz ders niteliğinde bir hikâye, fakat gerçek şu ki insanların hayatları her gün bu tip bir dolandırıcılıkla alt üst oluyor.

Avusturalya’da yapılan araştırmalara göre her 5 kişiden 1’i daha önce video veya fotoğraf suistimali yaşamıştır, RMIT Üniversitesi araştırmalarına göre kadınların ve erkeklerin eşit olasılıkla kurban olduklarını raporluyorlar. Yani kadın veya erkek olmanız fark etmiyor şantajcılar için.

Ne yazık ki, böyle bir şantaj dolandırıcılığının içine bir kez girdiniz mi kolay kolay kurtulamıyorsunuz ve parayı ödemek sadece durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

 Yüzlerce hatta binlerce insan bu parayı ödemeye devam ediyorlar ve hala şantaja maruz kalmaya devam ediyorlar.

“Eğer bir kişi size görüntülerini yayınlamamanız için para gönderseydi ne yapardınız? Daha fazla para istemeye devam ederdiniz” diye devam etti.

Serkan Abay, bu tip dolandırıcılıklara maruz kalan kurbanlara yardım eden bir İnternetten İçerik Kaldırma şirketinde çalışıyor ve bu durumlarda kendilerini bulan insanlara hemen kolluk kuvvetlerine ya da bu konuda uzman kişilere başvurmaları için tavsiyede bulunur.

 “Yaptığımız şey içeriğin yayılmasını önlemek için Google ve sosyal medyayı anahtar kelime aramalarıyla izlemek. Tespit ettiğimiz takdirde hemen ilgili siteyle iletişime geçiyoruz ve yayından kaldırtıyoruz.

 Tinder kullanıcılar için geçerli uyarılara sahiptir, insanlardan para almak için kullanılan sahte profillere karşı dikkatli olmalarını söyler.

 Web sitelerinin tavsiyeleri ; “Özellikle yurtdışı veya banka havalesi yoluyla para göndermenizi talep edenlere asla cevap vermeyin ve acilen durumu bize rapor edin. “

 Bunun başınıza gelmemesinden emin olmanın en iyi yolu, müstehcen sayılabilecek fotoğrafınızı veya videonuzu karşı tarafa göndermemektir fakat sanal flörtün modern dünyasında, bunu insanlardan gerçekten bekleyemezsin, bu sebepten alabileceğiniz başka önlemler de vardır.

Göndermekte ısrarcıysanız da yüzünüzü fotoğrafa dahil etmeyin. Eğer yüzünüz fotoğrafta gözükmezse şantajcıların elinde bunun siz olduğunuza dair bir dayanakları olmaz ve fotoğraftakinin siz olduğunu da kanıtlayamazlar.”

Sahte Profil Nasıl Tespit Edilir

İlk bakışta bu profiller herhangi biri gibi görünebilir, sahte olup olmadıklarını gerçekten kontrol etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var;

Eğer bu dolandırıcılardan biri olabileceğini düşündüğünüz biriyle konuşuyorsanız o zaman öğrenmek için sorabileceğiniz birkaç soru var. Konuştuğunuz kişinin gerçek hesap olup olmadığını anlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Serkan Abay “Konuştuğu kişinin gerçek profil olduğundan emin olmayan bir kadınla anlaşmıştım ve ona orada havanın nasıl olduğunu sormasını söylemiştim” dedi

“Bu insanlar genellikle bulunduğunuz bölgedeymiş gibi bir davranıyorlar ve eğer hava gerçekten bulutlu yağmurlu ise onlara : “ Hava ne kadar da güneşli ve güzel değil mi?”  dersiniz ve size katılırlarsa o zaman yalan söylediklerini anlarsınız. “

Ayrıca eğer onlar gerçekten kim olduklarını söyledikleri kişiler ise onlara bölgenizde ki farklı kafeler ve restoranlar hakkında soru sormakta anlamanın başka bir yoludur, ya da onlara skype sorun konuşurken birbirinizi görebilirsiniz.

Serkan Abay, bütün bunlardan önce daima içgüdünüzle hareket edin ve eğer kendinizi bu dolandırıcılardan birine yakalanmış bulursanız paniklemeyin çünkü yardım edebilen insanlar var” tavsiyesinde bulundu.

Ve son olarak da “İnsanların bize söylediği ortak şey, bunun dünyanın sonu olmadığını ve yapılabilecek şeylerin olduğu güvenini verebilen biriyle konuşmak güzeldi” oldu dedi.

Dikkat: eKoruma; Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Şirketi Değildir. İçeriklere Bilişim Yöntemleri ile Müdahale Eden Bir Teknoloji Şirketidir.
Bu sitedeki tüm yazı ve içerikler ekoruma danışmanlık hiz. a.ş. aittir
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
eKORUMA’da İçeriğiniz Kaldırıldıktan
Sonra Ödeme Yaparsınız
eKORUMA Müşterileri Link Durumlarını Online Takip Ederler
Tüm Kredi Kartlarına 12 Aya Kadar Taksit İmkanıİyzico Alt Yapısı ile Online Ödeme

Site İçi Arama