Çağımızda yükselişi ve gelişimi halen devam etmekte olan teknoloji hayatımızın her alanına girmektedir.
Çağımızda yükselişi ve gelişimi halen devam etmekte olan teknoloji hayatımızın her alanına girmektedir. Özellikle internet teknolojilerindeki hızlı gelişim ve yayılımı bunlardan bir örnek olarak gösterebilir. Mobil teknolojilerin gelişi ile birlikte internet teknolojileri daha önce hiç olmadığı kadar günlük hayatımızın her alanına girmektedir. Okulda, evde, işte, seyahat esnasında bile mobil teknolojiler yardımı ile interneti rahatlıkla kullanmaktayız.
Hatta internet kullanımının yaş aralığı her geçen gün genişlemekte ve böylece daha fazla kitleye ulaşmaktadır. Durum böyle olunca internet ortamında oluşan bir kitle dikkatleri çekmektedir. Bu kitle ticari firmalar için hedef grup ya da kişiler için sosyal bir çevre olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle firmalar markalarını geniş kitlelere ulaştırabilmek adına internet sitesi yayınlamaktadırlar.
Bu web siteleri aracılığı ile tanınırlığını artırmakta ve maddi olarak kazanç elde edebilmektedir. Benzer şekilde kişiler, kişisel web sitelerini oluşturarak kendilerinin tanıtımını yapabilmekte, kişisel yazılarını ve belirli alanlardaki fikirlerini yayınlayabilmekte ve sosyal çevre edine bilmektedir. Bu noktada karşımıza “bir internet sitesi adı nasıl alınabilir?” sorusu çıkmaktadır.
İnternet üzerinde yayınlamak üzere bir web sitesi geliştirdiğinizde ilk olarak yapmanız gereken alan adı (domain) almaktır. Bu adres olmadan internet kullanıcıları web sitenize ulaşamazlar. Alan adı, bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresidir. Alan adları, “ip adresi” denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz. Aslında alan adının arkasında yer alan IP adresidir. IP adreslerinin insanlar tarafından akılda tutulması zor olduğundan alan adı geliştirilmiştir. Örneğin, Google Arama Motor’unun alan adı google.com olarak gösterilmektedir. Alan adları T.C kimlik numarası gibidir.
Eğer bir alan adı aldıysanız bu alan adını siz kullandığınız sürece kimsenin kullanmasına izin yoktur. Alan adlarının bir takım uzantıları da mevcuttur. Bunlar, .com, .net, .edu, .org vb. gibi amacınıza göre kullanılmaktadır. Örneğin bir üniversite iseniz .edu uzantılı bir alan adı alınmaktadır. Kişisel web sitesi ya da ticari bir kuruluş iseniz .com, ya da .net uzantılı alan adı alabilir ya da bir organizasyon iseniz uzantısı .org olarak alan adı temin edebilirisiniz. Alan adı almak için internet üzerinde çok sayıda web sayfası mevcuttur. Fakat alan adı alım sırasında bir takım sorunlarla karşılaşmak mümkündür.
Örneğin bir ticari firma iseniz almak istediğiniz alan adı daha önce başkaları tarafından alınmış olabilir. Ya da kişisel web sitesi için alan adı almak istediğinizde sizinle aynı ad ve soyada sahip birinin alan adını alma ihtimali karşınıza çıkmaktadır. Böyle bir durumda yapmanız gereken sizden önce alan adını alan kişiler ile irtibata geçmenizdir. Bu noktada karşımıza bir sorun çıkmaktadır. Bu da alan adı ihlali olarak nitelendirilmektedir.
Alan adları artık ticari hayatın vazgeçilmez bir unsurudur. Ticari hayatta firma ve kurumların vitrini mahiyetteki alan adları en az ticari unvan ve marka kadar korumaya ihtiyaç duymaktadır. Alan adları dünyada ICANN kurumu tarafından belirlenen dağıtıcı firmalar kanalıyla tahsis edilmektedir. Bu aşamada kötü niyetli alımlarda söz konusu olabilmektedir. İhtiyacı olmadığı halde ya da yüksek miktarlarda ücrete satabilmek adına kişiler gereksiz ve fazla olarak bir takım alan adlarını satın alabilmektedir.
Böylece aslında o alan adına sahip olan ticari firma ya da kişilere yüksek fiyat karşılığında satmaktadırlar. Bu durum tam olarak alan adı ihlali olarak karşımıza çıkmaktadır. Alan adı ihlalleri günümüzde internet üzerinden ticari hayatın yaygın olarak sürdürülmesi nedeniyle oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle rakibiniz olan firmalar alan adı ihlalleri yaparak sizin satışlarınızı düşürmeyi ve kendi satışlarını arttırmayı amaçlayabilir ve buna yönelik arama motoru, alan adı ve adwords ihlallerine gerçekleştirebilirler. Alan adı ihlalleri ile ilgili itirazlar ICANN adlı uluslararası alan adı kurumuna yapılır.
Türkiye de ise ODTÜ nezdinde verilen .com.tr gibi alan adlarına haklı bir gerekçeniz mevcut ise yapılabilmektedir. Ticari kuruluşlar için alan ihlaline yönelik gerekçeler ODTÜ tarafından belirtilen şartlar açısından ispat edilmelidir:
Alan adı ihlalinin olduğunu düşünen bir kişi, alan adının İptal edilmesini talep edebilir, durdurulmasını talep edebilir ve devredilmesini talep edebilir. Tescilli olan markalarınızı içeren alan adlarını kötü niyetli tescil edenlere karşı gerekli uluslararası süreci başlatarak alan adının kullanılmasını iptal edebilir ve alan adının size transfer edilmesini sağlayabilirsiniz. Alan adı ihlallerini önlemek ve tespit etmek amacıyla kurulan ve sizlere yardımcı olan firmalar bulunmaktadır.
Böylece alan adı ihlali yapan kişilere karşı gerekli süreci başlatabilir ve uğradığınız zararları karşılayabilirsiniz. Böylece, tekrardan sitenizin tıklanma sayısını artırabilir, ticari amaçla faaliyet gösteren bir markaysanız satışlarınızda artış gözlenebilir ve kurumsal kimliğinize yönelik tehditleri ortadan kaldırarak internet ortamında güven içerisinde yerinizi alabilirsiniz.