10 yıldan eski sonuçları görebilmem mümkün mü?
Yakın zamanda ortaya çıkan bilgiye göre Google 10 yıldan eski internet sitelerine ait verileri arama motoru sonuçlarında göstermiyor. Peki merak ettiğimiz tüm soruların yanıtını aradığımız Google’da 10 yıldan eski sonuçları görmek mümkün mü? Yazımızda bunun yollarını ve nasıl yapılabileceğini inceleyeceğiz.
Gelişen teknoloji ve internete olan bağlılığın artması ile her geçen gün internet sitelerinin sayısı ve çeşidi artmaktadır. Yeni internet sitelerinin artışı o kadar hızlı hale geldi ki artık birçok site çok kısa zamanda eskiyip unutulmaya yüz tutmaktadır. Fakat sitelerin eskiyip unutulmaya yüz tutmasının tek sebebi bu olmayabilir.
İnternet tasarımcısı ve blog yazarları Tim Bray ve Marco Fioretti’nin iddiasına göre Google arama motoru eski internet sitelerinin verilerini endekslemeyi bıraktı. Bu durum da eski internet sitelerinin unutulmasının aslında doğal gelişime ek olarak Google tarafından da hızlandırıldığını göstermektedir.
Tim Bray ve Marco Fioretti’nin bu iddiası incelendiğinde Google’ın 10 yıldan eski internet sitelerini göstermediği ortaya çıktı. Çeşitli araştırmalar için de kullandığımız Google’ın çok büyük bir hafızaya sahip olmasına rağmen bunu yapması hayal kırıklığı oluşturmaktadır.
10 yıldan eski sonuçları görebileceğiniz bazı internet sitelerini sizler için inceledik:
WayBack Machine, herhangi bir gelir kaygısı gütmeyen Internet Archive tarafından meydana getirilmiş internet üzerinde yer alan sitelerin eski hallerini görmemize yardımcı olan bir web sitesidir. “İnternet dünyasının zaman makinesi” olarak tanımlayabileceğimiz bu faydalı araç sayesinde bir web sitesi içerisinde zamanda keyifli yolculuklar gerçekleştirebilmemiz mümkündür.
WayBack Machine, 1996 yılından bu yana geçen süreç içerisinde botlarıyla birlikte internet dünyası üzerinde yer alan web sitelerini ziyaret ediyor ve onların görünümünü kendi ön belleğine alıyor. Bir kere tarama işlemi gerçekleştirdiği internet sitelerini daha sonradan da belli sıklıklarla ziyaret ediyor ve haftalık/aylık gibi kısımlarını periyodik olarak kendi hafızasına alarak internet kullanıcılarına sunuyor.
WayBack Machine düşünülenin aksine yalnızca eğlence amaçlı kullanılabilecek bir web aracı değildir. Eski bir internet sitesinin içeriğine ulaşmak istediğinizde fakat o içeriğe sitenin aslından ulaşamadığınızda WayBack Machine sayesinde o tarihe geri dönerek ön bellek üzerinden içeriğe ulaşmaya çalışabilirsiniz.
DuckDuckGo hiçbir verinizi kayıt altında tutmadan çalışan bir arama motorudur. ‘’Senin hakkında Google’dan fazla bilgiye sahip kimse yok’’ sloganını benimseyerek çalışmaktadır. Verilerinizin gizliliğine sağladığı faydalara ek olarak Bray’in söylediğine göre Google arama motorundan daha fazla sonuç göstermekte ve 10 yıldan eski sonuçları da içermektedir.
‘Peki, daha geniş kapsamlı sorular için kimin kapısını çalalım?’ diye düşünebilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz, onlarca yıl önceye dayanan ve arayınca da bulamadığınız daha da kapsamlı sorular için de gidebileceğiniz daha kapsamlı seçenekler de bulunmakta. Bunlardan biriyse siz arama yaptıktan sonra en çok tercih edilen ve en popüler olan cevapların bulunduğu siteleri eleyip sizi internetin daha derin, kuytu köşelerine çekecek aramalara götüren Million Short.
Wiby.me klasik internet sitelerinin arama motoru olarak bilinmektedir. Amatör ama ilgili, meraklı kullanıcılar için özelleştirilmiş ve çok eski internet sonuçlarını gösteren bir arama motorudur.
Minimalist bir arama motoru olarak kendini tanıtan Pinboard yıllık hizmeti satın almanız durumunda kaydettiğiniz her sayfa için size özel bir arşiv oluşturuyor. Eski ve ulaşmak istediğiniz bilgilere bu sayede daha kolay ulaşabilirsiniz.
Google’da arayıp da ulaşamayacağınız 10 yıldan eski sonuçlar için yukarıda çeşitli alternatif arama motorlarını sizler için inceledik.