Facebook ve Instagram aracılığıyla giriş yapılan uygulamalar da kullanıcı bilgileri ve fotoğraflara ulaşılması kötü amaçlı içeriklerin üretilmesini de beraberinde getirebilmekte.
Son yıllarda teknolojik gelişmelerin artmasıyla, akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal medya mecralarının kullanımı da artarak devam etmektedir. Bu sosyal medya mecraları üzerinden canlı yayın yapma, fotoğraf ve video görüntü vb. birçok içerik ve bilgi paylaşılması söz konusu oluyor. Ülkemizde en yaygın kullanılan sosyal medya servislerinden Instagram ve Facebook’a olan ilgi kullanım amacı dışına çıkılarak ve kötüye kullanılarak maalesef günümüzde güvenlik tehditlerini de beraberinde getirebiliyor.
Facebook ve Instagram hesap ya da kullanılmayan eski hesapların da istenmeyen fotoğraf paylaşımları, arkadaş veya takipçilerin fotoğraf etiketlemeleri, zaman tüneli ve albüm paylaşımları, canlı yayın ve video paylaşımları yapılması başka kullanıcılar ve kötü amaçlı kişi veya sayfalar tarafından merak unsuru oluşturabilmekte.
Facebook ve Instagram aracılığıyla giriş yapılan uygulamalar da, kullanıcı bilgileri ve fotoğraflara ulaşılması kötü amaçlı içeriklerin üretilmesini de beraberinde getirebilmekte. Facebook ve Instagram hesapları dışında başkaları tarafından oluşturulan fake hesaplar üzerinden, farklı sosyal medya kanallarında montaj, asılsız ve tehdit içerikli birçok şekillerde de istenilmeyen fotoğrafların, videoların ve birçok içeriğin paylaşılabilmesi söz konusu olabiliyor.
İstenmeyen içeriklerin kaldırılmasına yönelik, başvuru yapma noktasında da kişiler çekinip utanabiliyor. Fakat montaj, asılsız ve tehditkar paylaşımların cinsel istismar, kişileri intihara yönlendirme, madde kullanımı gibi birçok suça teşkil edebileceği günümüz koşullarında da bilinen bir tehdit haline dönüşmekte ve önlemlerini almak gerekmektedir. Dolayısıyla kişilik haklarını tehdit edecek, hukuka aykırı, özel hayatın gizliliğini ihlal edebilecek bütün istenmeyen fotoğraflarında kaldırılabilmesi günümüzce mümkün duruma gelmektedir.
Türkiye’de yetişkin insanların %77’si akıllı telefon kullanmaktadır. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte, lap top ve tablet kullanım oranları oldukça düşmüştür. Dünya genelinde 8 ila 64 yaş aralığında sosyal medya mecraları kullanılıyor. 7’den 70’e artık herkesin akıllı telefon veya internete ulaşması çağımızda oldukça kolaylaşmış durumdadır.
Sosyal medyaya her dakika ulaşabilir duruma geldiğimiz bu günlerde de sosyal medya bağımlılıkları, bilişim suçları gibi kişi hayatını psikolojik ve fiziksel yönlerden etkileyebilecek durumlar maalesef kaçınılmaz da bir gerçek oldu.
2018 dünya istatistiklerine göre günümüzde dünya sıralamasında en çok kullanılan sosyal medya uygulaması olan Facebook, ülkemizde 2007- 2008 yılları arasında yaygınlaşmaya başladı. 2018 yılı araştırmalarına göre; Türkiye’de 51 Milyon Facebook hesabı bulunmakta ve dünya sıralamasında ülkemiz sekizinci sırada yer almaktadır. Bu da nüfusumuzun yaklaşık %68’lik diliminin Facebook kullandığını gösteriyor.
2010 yılından bu yana Türkiye’de 33 Milyon hesap sayısına ulaşan Instagram da, ülkemiz dünya sıralamasının ikinci sırasında yer almaktadır. Instagram kullanıcılarının çoğunluğu 18 ila 34 yaş grubu arasındadır. Kullanımı oldukça yaygın olan, Instagram‘ın Facebook‘a göre yaş grubu arttıkça kullanım oranının düştüğü görülmektedir.
Dünya genelinin sosyal medya kullanıcı ve mobil sosyal medya kullanıcı sayıları ise 2.9 milyara ulaşmış durumdadır. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlara günlük ortalama 7 saat vakit ayırmakta olduğumuz istatistikler tarafından açıklanmıştır. Bugünlerde bu 7 saatin yaklaşık 3 saati sosyal medya uygulamalarına ayrıldığı yine istatistikler tarafından bilinmektedir.
Her ne kadar kişiler profillerini gizli tutmak isteseler de, kötü amaçlı sayfaların takip veya arkadaşlık isteklerini kabul etmek, fotoğraflara etiketlenmek, farklı uygulamalara giriş yaparken Facebook ya da Instagram şifrelerinize, takipçilerinize ve bilgilerinize ulaşılmasına izin vermek ve birçok sebeple istenmeyen fotoğrafların farklı sayfalarda kullanılmasına sebebiyet verebiliyor. Kişi haklarının ihlali söz konusu olabiliyor ve kişiler istenmeyen fotoğraflarıyla taciz edilebiliyor.
İstenmeyen içerikleri kaldırabilmek için Facebook ya da Instagram kanalları üzerinden bu içerikleri spam olarak bildirilebilir ve kötü amaçlı içerikler için şikayet de bulunarak kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Fakat kişilerin kullanılan veya kullanılmayan sosyal medya kanalları üzerinden alınan ve kötüye kullanılan bu fotoğrafların farklı internet kanallarında, arama motorlarında ve birçok farklı internet kanallarında kullanılması mümkün olabiliyor.
İnternette yer alan ve sizinle ilgili olumsuz bilgiler taşıyan içeriklerin kaldırılması için talepte bulunabilir ve bu içeriğin yer aldığı linklerin görüntülenmesini engelleyebilir, fotoğrafların kaldırıldığını görebilirsiniz.
İtibarınızı zedeleyecek, kişilik haklarınızı ihlal edecek, itibarınızı karalayacak bütün tehdit ve tacizler için başvuruda bulunarak istenmeyen fotoğraflarınızı kaldırabilirsiniz.
eKORUMA olarak birçok sosyal mecradan aleyhinize isteğiniz dışında yayınlanan kötü amaçlı içerikleri kaldırmak, arama motorlarında tarama ve takip yaparak bilişim güvenliğinizi sağlamak, itibar yönetimi gibi birçok hizmetle sizlere destek sağlamaktayız.
eKORUMA sizinle ilgili internet üzerinde yer alan bütün içerikleri görecek ve yayından kaldıracaktır. İstenmeyen fotoğraflarınızı kaldırmak için bize ulaşabilirsiniz.